Мащерка

mashterkaМащерката несъмнено е едно от природните чудеса, което ни прави по – здрави.Билката със страхотен аромат, която расте по каменисти и слънчеви склонове, е позната на нашите баби като лек за ред здравословни проблеми и подправката, която придава невероятен вкус на месото и дори на салатата.
Почитта към мащерката е напълно заслужена.

Ползите от употребата на мащерка.

  • Мащерката има мощно антиоксидантно действие. Има защитен и оздравителен ефект при заболявания на мозъка, бъбреците и сърцето.
  • Силно изразено антимикробно действие.
  • Мащерката е източник на ценни  за организма витамини и минерали! 

 Витамините А, С и от групата В, както и изключително важната за растежа фолиева киселина.

Минерали – калий, калций и желязо. Всички тези минерали са първостепенна важност за                                       регулиране на кръвното налягане.

  • Подобрява дихателните функции. Този уникален природен лек е незаменим при лечение и облекчаване на дихателните проблеми. Облекчава настинката и скъсява значително периода на нейната продължителност.
  • Мащерката действа и стимулиращо на нервната система – подобрява концентрацията, намаля на нервното напрежение и стреса.
  • Още ползи от употребата на мащерка са: отслабващо действие, антигъбично действие, намаля спазмите от различен произход,  помага при акне, сваля високо кръвно.

мащерка стрък

Ако замените сутрешното кафе с чай от мащерка, ефектът няма да закъснее. Ще се почувствате по-свежи, бодри и здрави.

ВИДОВЕ ПРИЛОЖЕНИЯ И РЕЦЕПТИ с МАЩЕРКА

  • Запарка на чай от мащерка: Една препълнена чаена лъжичка мащерка се попарва с 1/4 литър току-що завряла вода и се оставя малко да изкисва.
  • Тинктура от мащерка:  съцветия мащерка се сипват в бутилка до гърлото. Заливат се с 38 до 40% житна или плодова ракия и се оставят 14 дни на слънце.
  • Билкова възглавничка: Билките се напълват в калъфка за възглавница, след което тя се зашива.
  • Сироп от мащерка: Мащерката се навлажнява с мокри ръце и се слага в буркан. Нарежда се на слоеве с нерафинирана захар и се притиска здраво. Бурканът се оставя около три седмици на слънце. Напоената със захар билка трябва при прецеждането да се изплакне с много малко вода, която се прибавя към сиропа. След това сиропът се слага на най-ниската степен на печката да се изпарява, без да завира. Той не бива да бъде нито много рядък, нито много гъст. Поради което се оставя един-два пъти да изстине, за да се направи пробата.

Чай от мащерка е изпитаното средство за сваляне на високо кръвно.

При кашлица и болки в гърлото, бронхит и астма. Често мъчителната кашлица и болки в гърлото се дължат не само на настинка, но и на възпалени бронхи. Независимо от причината, мащерката облекчава кашлицата и дразненето в гърлото.

При гастрит и язва
При нерви, депресия и главоболие. Съчетайте приема на чай от билката с вани и ароматерапия.

При зъбобол. Нетърпимата болка при зъбобол ще облекчите с гаргара от отвара от мащерка, която потушава болката в огнището на възпалението.

За щитовидна жлеза. Мащерката ще Ви помогне да успокоите дори болната щитовидна жлеза, която не функционира правилно. Киснете в продължение на 45 минути една лъжица от билката в 200 грама вода. Приемайте по три супени лъжици от запарката преди хранене. Не превишавайте дозата, защото това води до обратен ефект.

При анемия. Мащерката е богата на желязо, което я прави първенец в класацията на растения против анемия. Само с лъжица от сушената билка ще Ви осигури 21% от необходимата дневна доза желязо.

Освен под формата на чай, полезните вещества от бабина душица може да си набавите и като я прибавяте като подправка към ястията, които консумирате. Най-подходяща е за печените меса и свежите зеленчукови салати.

Маслото от мащерка е важна част от лечението на анемия. Ароматерапията с него засилва притока на кръв и стимулира производството на червени кръвни телца. В такъв случай се препоръчват масажи на цялото тяло с масло от уханното растение.

При менструални болки. Не бързайте да приемате лекарства, а по-добре потърсете помощ от мащерката. Направете си чай от нея или още по-добре масажирайте долната част на корема с няколко капки масло от нея. Това незабавно ще успокои болката .

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial