лавандула

Лавандула

Лавандула е разклонен широк полухраст, висок около 30-80 см. с многобройни стъбла. Листата на лавандула са срещуположни. Цветовете са синьовиолетови, лилавеещи и събрани.

Лавандула се отглежда в карловско и казанлъшко и цъфти през юли-август. От лавандулата използваме цветовете и полученото от тях етерично масло. Лавандулата притежава успокояващо действие  премахва спазмите на гладката мускулатура, има и болкоуспокояващо и дезинфекционно действие.

Приложениe:
• при нервна възбуда, безсъние
• при стомашно-чревни колики, газове в червата
• етеричното масло приложено върху кожата: успокоява ревматични и невралгични болки
• цветовете са добро средство за предпазване на дрехите от молци
• също така се използва и при шизофрения, парализи, газове, гастрит, безсъние, виене на свят, ревматизъм, ускорено сърцебиене, главоболие, стомашни болки.

Вижте топ начините за приложение на лавандула, лавандулово етерично масло, лавандулов спирт и лавандулов чай.

Възглавница, пълна с лавандулов цвят, лекува безсъние и менструални болки. Ароматната билка облекчава болката и тежестта в краката при разширени вени.

Инхалациите с етерично масло от лавандула облекчават сенна хрема и възпалени бронхити.

Лавандула се използва за компрес за облекчаване на артритни болки, при дерматит, рани, екземи, циреи, акне.

Директно намазване на кожата с разтвор с концентрация по-ниска от 1% облекчава болката и отока при ухапано от насекоми, като и възпалението, причинено от акне, или слънчева алергия.

Гаргара с отвара от лавандула ( една лъжица билка на 200 грама вода) облекчава неприятните болкови симптоми при зъбобол. Ако болката е придружена и с кървене на венците, може да добавите щипка сода.

Лавандулов мед се препоръчва на хора, прекарали инфаркт. Полезните му свойства се засилват още повече с прибавянето на щипка канела и куркума. Ако наскоро сте прекарали инфаркт, приемайте всяка вечер лъжица от тази смес. Освен добре на сърдечната дейност, тя влияе положително при безсъние.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial