Продукти

Home Билки Корен Цикория (Синя Жлъчка) – корен
cikoriqkoren

Цикория (Синя Жлъчка) – корен

4.60 лв.

Категории: , .

Описание

Цикория (Синя Жлъчка), корен – 40 гр.

Латинско име: Cichorium Intybus L

Описание: Корен от Цикория, наричана още Синя Жлъчка, се прилага успешно при сърдечни патологии и такива на кръвоносните съдове, при атеросклероза, повишава настроението, стимулира апетита, премахва киселините, нормализира цялостната функция на стомашно-чревния тракт, има противовъзпалително, противопаразитно и антимикробно действие, подобрява обмяната на веществата, възстановява клетките на черния дроб, ускорява разтварянето на жлъчните камъни, понижава нивото на холестерола. Използва се при наднормено тегло и нарушение на обмяната на веществата, за диабетиците заменя захар и скорбяла, укрепва имунитета, подобрява метаболизма, нормализира кръвообращението, стимулира жлъчния оток. Вътрешно се прилага за стимулация на апетита, укрепване на имунитета, при зъбобол, при гастрит, хепатит, камъни в жлъчката, диабет, неврастения, изтерия, астения, глисти, анемия, нарушено храносмилане. Външно се използва при екзема, фурункулоза, наранявания, язви, псориазис, оплешивяване, уртикария, намалява възпалителните явления. Може да се използва като заместител на кафето.

Начин на приготвяне:

  • За отслабване – Лъжичка ситно счукан корен се кипва за 10 минути в 500 мл вода, оставя се да престои на стайна температура, след което се прецежда и се пие.
  • За стимулация на жлъчния оток – 2 супени лъжици се варят в 2 чаши вода, оставя се да престои на стайна температура 30 минути, прецежда се и се пие 3 пъти на ден.

Да не се използва от бременни жени, кърмещи майки и хора с непоносимост към вечествата, които се съдържат в корена от Цикория.

Последвайте ни
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial